Moong Dal Stir Fry | Mag ni Dal | Mag ni Chutti Dal | मग नी दाल | सूखी मूंग दाल
Moong Dal Stir Fry
Ingedients :
Yellow Moong Dal - 1 cupGhee - 1 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Coriander powder -1 tsp
Cumin powder - 1 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Coriander leaves - 1 tbsp
Lemon juice - 1 tbsp
Method :
1. Wash and soak the dal in warm water for 2 hours
2. Drain and keep aside
3. Heat ghee in a pan and add cumin seeds
4. When the seeds crackle add hing
5. Add turmeric powder, coriander powder, cumin powder, chilli powder and stir
6. Add soaked dal and mix it in spices
7. Add 1 cup of water, salt and mix
8. Cover and cook on low medium flame for 10-12 minutes or till the water is absorbed
9. When the dal is done, remove from fire
10. Add lemon juice and coriander leaves
11. Mix gently
12. Serve Mag Ni Dal / Moong Dal Stir Fry hot
मग नी दाल / सूखी मूंग दाल
सामग्री :
धुली मूंग दाल - १ कप
घी - १ टी स्पून
जीरा - १ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर -१ टी स्पून
जीरा पाउडर - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार
धनिया पत्ती - १ टेबल स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
विधि :
१. दाल को धो कर गुनगुने पानी में २ घण्टे भिगो दें
२. पानी से निकाल कर एक तरफ रख दें
३. एक पैन में घी गरम करें और जीरा डालें
४. जब जीर तड़क जाये तब हींग डालें
५. हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, जीरा पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और भून लें
६. भीगी हुई दाल डालें और मसालों में मिला लें
७. १ कप पानी, नमक डालें और मिलायें
८. ढक दें और मध्यम आंच पर १०-१२ मिनट या पानी के सूखने तक पकायें
९. जब दाल पाक जाये तब आंच से उतार लें
१०. निम्बू का रस और धनिया पत्ती डालें
११. हलके हाथ से मिलायें
१२. मग नी दाल / सूखी मूंग दाल को गरम गरम परोसें
Comments
Post a Comment