Paneer Pulao | पनीर पुलाव

Paneer Pulao



Ingredients :

Long grained Basmati rice - 1 cup
Vegetable Oil - 2 tbsp
Paneer (cut into cubes) - 200 gm
Ghee - 2 tbsp
Cumin seeds - 1 tsp
Bay leaves - 2
Black peppercorns - 5
Cinnamon stick - 1 inch
Green cardamom - 3
Black cardamom - 1
Green chillies - 2
Ginger garlic paste - 2 tsp
Onion (cut in long slices) - 1 cup
Carrot (grated) - 1/2 cup
Green peas - 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Garam masala powder - 1/2 tsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Mint leaves (finely chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Wash rice nicely and soak in water for 30 minutes
2. Heat oil in a pan
3. Add paneer cubes and fry them till they turn brown from all sides
4. Take them out in a plate and keep aside
5. Add ghee in the same pan
6. Add cumin seeds, bay leaves, peppercorns, cinnamon, green cardamom, black cardamom
7. Let the whole spices splutter
8. Add green chillies, ginger garlic paste and cook for few seconds
9. Add onion and saute till they turn golden brown
10. Now add carrot, green peas and cook for a minute
11. Add fried paneer cubes, salt, garam masala powder, 2 cups of water, green coriander, mint leaves and mix everything with a light hand
12. Remove rice from water and add in the pan and mix gently
13.Cover the pan and cook on low flame till the rice is cooked and water is absorbed
14. Remove pan from fire and leave it as it is for 5 minutes
15. Fluff the pulao with help of a fork
16. Serve delicious Paneer Pulao with Curd or Raita

पनीर पुलाव 

सामग्री : 

लंबे दाने वाला बासमती चावल - १ कप 
वनस्पति तेल - २ टेबल स्पून 
पनीर (क्यूब्स में कटा हुआ) - २०० ग्राम 
देसी घी - २ टेबल स्पून 
जीरा - १ टी स्पून 
तेज पत्ता - २ 
काली मिर्च - ५ 
दालचीनी - १ इंच 
हरी इलायची - 3
काली इलायची - १ 
हरी मिर्च - २ 
दरक लहसुन का पेस्ट - २ टी स्पून 
प्याज (पतला कटा हुआ) - १ कप 
गाजर (कसा हुआ) - १/२ कप 
मटर - १/२ कप 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
ताजा धनिया (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून 
पुदीना (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. चावल को धोकर ३० मिनिट के लिये पानी में भिगो दीजिये.
२. एक पैन में तेल गर्म करें।
३. इसमें पनीर के टुकड़े डालकर सभी तरफ से ब्राउन होने तक भून लीजिए.
४. इन्हें एक प्लेट में निकाल कर अलग रख लें.
५. उसी पैन में घी डालें.
६. घी गर्म होने पर इसमें जीरा, तेजपत्ता, काली मिर्च, दालचीनी, हरी इलायची और बड़ी इलायची डालें 
७. इन्हें कुछ सेकेंड के लिए चटकने दें।
८. हरी मिर्च और अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर कुछ सेकेंड तक भूनें.
९. इसमें प्याज डालकर सुनहरा भूरा होने तक भूनें.
१०. अब इसमें गाजर और मटर डालकर एक मिनट तक पकाएं
११. तले हुए पनीर के टुकड़े, नमक, गरम मसाला पाउडर, पानी, हरा धनिया और पुदीना डालकर सभी चीजों को हल्के हाथों मिला लीजिए.
१२. चावल को छानकर पैन में डालें और धीरे से हिलाएँ।
१३. पैन का ढक्कन ढक दें और धीमी आंच पर पुलाव को तब तक पकाएं जब तक कि चावल पक न जाएं और सारा पानी सोख न लें.
१४. पैन को आंच से हटा लें और इसे 5 मिनट के लिए ऐसे ही छोड़ दें।
१५. पुलाव को कांटे की सहायता से फुलाइये.
१६. दही या रायते के साथ गरमागरम स्वादिष्ट पनीर पुलाव परोसें।

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