Raw Banana Savoury Balls | Kachhe Kele Ke Kofte | कच्चे केले के कोफ्ते

Raw Banana Savoury Balls


Ingredients (Kofte):

Raw Banana - 500 gm
Besan - 2 tbsp
Green Coriander - 1 tbsp (Finely chopped)
Green Chilly - 3 (Finely chopped)
Ginger - 1 tbsp (grated)
Oil for frying
Salt - 1/2 tsp

Ingredients (Curry):

Tomato - 4 (Chopped)
Cashew Nut - 20 (soaked in water)
Green Chilly - 2 (chopped)
Ginger - 1" piece (chopped)
Cream - 2 tbsp
Oil - 2 tbsp
Green coriander - 1 tbsp
Coriander powder - 2 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/4 tsp
Garam Masala Powder - 1/4 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp

Method (Kofte):

1. Peel the outer layer and wash bananas
2. Boil the bananas for 2 whistles in the cooker
3. Remove pressure from cooker and let the bananas cool
4. Peel the boiled bananas
5. Mash the boiled bananas
6. Add besan, green chilly, ginger, green coriander, and salt in it
7. Mash all these ingredients nicely
8. Heat Oil in a kadahi to fry the koftas
9. Meanwhile make small balls from the banana mixture
10. Deep fry these balls till they turn golden brown from all sides

Method (Curry):

1. Grind tomato, ginger and green chilly to a fine paste
2. Grind cashew nuts to a smooth paste
3. Mix cashew paste in the cream nicely
4. Heat Oil in a pan
5. Add cumin seeds and hing and let them splutter
6. Add coriander powder and turmeric powder and stir for 15 seconds
7. Add tomato paste and cook till oil separates
8. Add cream cashew paste and red chilli powder
9. Cook till oil separates
10. Now add 2 cup water and let it boil
11. When it starts boiling add salt and garam masala powder and cook for 2 minutes
12. Now add koftas in the gravy and remove from fire as soon as a boil comes
13. Garnished with green coriander tasty Raw Banana Savoury Balls are ready to be served
14. Serve Kachhe Kele Kofte with roti, naan, paratha, plain rice or jeera rice

कच्चे केले के कोफ्ते

सामग्री (कोफ्ते):

कच्चे केले - ५०० ग्राम
बेसन - २ बड़े चम्मच
हरा धनिया - १ बड़ा चम्मच (बारीक कटा हुआ)
हरी मिर्च - ३ (बारीक कटी हुई)
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कसा हुआ)
तेल तलने के लिए  
नमक - १/२ छोटा चम्मच

सामग्री (करी):

टमाटर - ४
काजू - २० (पानी में भीगी हुए )
हरी मिर्च - २ (कटी हुई)
अदरक - १" टुकड़ा (कटा हुआ)
क्रीम - २ बड़े चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
हरी धनिया - १ बड़ा चम्मच
धनिया पाउडर - २ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच

विधि (कोफ्ते):

१. केले का ऊपरी छिलका निकाल कर धो लीजिये
२. केलों को २ सीटी आने तक कुकर में उबाल लें
३. कुकर से प्रेशर निकाल दें और केलों को ठंडा होने दें
४. उबले केलों को छल लीजिये
५. उबले केलों को मसल लें
६. इसमें बेसन, हरी मिर्च, अदरक, हरी धनिया और नमक डालें
७. सारी सामग्री को अच्छे से मसल लें
८. कोफ्ते तलने के लिए एक कड़ाही में तेल गरम करें
९. तब तक केले के मिश्रण से छोटे छोटे गोले बना लीजिये
१० इन गोलों को हर तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें

विधि (करी):

१. टमाटर, अदरक और हरी मिर्च को महीन पीस लें 
२. काजू को महीन पीस लें
३. काजू पेस्ट को क्रीम में अच्छे से मिलायें
४. एक पैन में तेल गरम करें
५. जीरा और हींग डालें और तड़कने दें 
६. धनिया पाउडर और हल्दी पाउडर डालें और १५ सेकंड तक चलायें
७. टमाटर का पेस्ट डालें और तेल अलग होने तक भूनें 
८. क्रीम काजू का पेस्ट और लाल मिर्च पाउडर डालें
९. जब तक तेल अलग हो जाये तब तक पकायें
१०. अब २ कप पानी डालें और खौलने दें 
११. जब यह खौलने लगे नमक और गरम मसाला डालें और २ मिनट तक पकने दें 
१२. अब रासे में कोफ्ते डालें और जैसे ही यह खौले आंच से उतार लें
१३. स्वादिष्ट कच्चे केले के कोफ्ते हरी धनिया से सजा कर पेश करने के लिए तैयार हैं
१४. कच्चे केले के कोफ्ते को रोटी, नान, पराठा, सदा चावल या जीरा चावल के साथ परोसें 




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