Instant Rava Appe | Rava Paniyaram | Rava Puddu | इंस्टेंट रवा अप्पे | रवा पनियारम | रवा पड्डू
Instant Rava Appe
Ingredients :
Rava / Sooji (Semolina) - 1 cupCurd - 3/4 cup
Salt - 3/4 tsp or as per tatste
Oil - 2 tbsp
Ginger(grated) - 1 inch
Green Chilli (finely chopped) - 1
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Carrot (grated) - 2 tbsp
Peas - 2 tbsp
Curry leaves (chopped) - 5-6 (optional)
Coriander leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Baking Soda - a pinch
Method :
1. In a large mixing bowl, combine rava, curd and 1/2 tsp salt2. Mix well to form a paste without forming any lumps
3. Add 1/2 cup water or as required to form a thick batter
4. Keep aside
5. In a pan heat 2 tsp oil and saute ginger, chilli and onion
6. Saute till onions shrink slightly
7. Add carrot, peas and mix well
8. Add 1/4 tsp salt and mix
9. Cover and saute on low heat till peas become soft
10. Transfer the roasted onions mixture into prepared rava batter
11. Add 5-6 curry leaves, coriander leaves and combine well
10. Transfer the roasted onions mixture into prepared rava batter
11. Add 5-6 curry leaves, coriander leaves and combine well
12. Add little water to make the batter of dropping consistency
13. Rest for 20 minutes
14. Add a pinch of soda just before preparing the appe and mix well
15. Heat appe pan, add few drops of oil inside the cavities
13. Rest for 20 minutes
14. Add a pinch of soda just before preparing the appe and mix well
15. Heat appe pan, add few drops of oil inside the cavities
16. Now fill the cavities with a tbsp of rava batter in each
17. Cover and simmer for a minute on low heat
18. Once the base turns golden, flip it over to the other side using a spoon
19. Cover and simmer further and cook on low heat until it turns golden brown
20. Serve Instant Rava Appe with coconut chutney or green chutney or any other chutney of your choice
17. Cover and simmer for a minute on low heat
18. Once the base turns golden, flip it over to the other side using a spoon
19. Cover and simmer further and cook on low heat until it turns golden brown
20. Serve Instant Rava Appe with coconut chutney or green chutney or any other chutney of your choice
Tips to Remember :
- Soak the rava well with curd else appe will not taste great
- You can also use dosa batter in place of rava and curd to prepare appe
- You can also saute more vegetables of your choice to make more healthy
- Cook on low flame else appe will not be cooked from inside
- Instant Rava Appe taste great when prepared with sauted onions, however can also be made with raw onions
इंस्टेंट रवा अप्पे
सामग्री :
रवा / सूजी - १ कप
दही - ३/४ कप
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार
तेल - २ टेबल स्पून
अदरक (कसी हुई) - १ इंच
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
गाजर (कसी हुई) - २ टेबल स्पून
मटर - २ टेबल स्पून
करी पत्ते (कटे हुए) - ५-६ (ऐच्छिक)
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
बेकिंग सोडा - एक चुटकी
विधि :
१. एक बड़े बाउल में रवा, दही और १/२ टी स्पून नमक डालें
२. अच्छे से मिलते हुए बिना गांठ के पेस्ट बना लें
३. करीब १/२ कप या आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर गाढ़ा मिश्रण बना लें
४. एक तरफ रख दें
५. एक पैन में २ टी स्पून तेल गरम करें और प्याज, अदरक और हरी मिर्च को भून लें
६. प्याज के हल्का सिकुड़ने तक भूनें
७. गाजर, मटर डालें और अच्छे से मिलायें
८. १/४ टी स्पून नमक डालें और मिलायें
९. ढक कर धीमी आंच पर मटर के मुलायम होने तक पकायें
१०. भुने प्याज मिश्रण को रवा के मिश्रण में डालें
११. करी पत्ते, धनिया पत्ती डालें और मिला लें
१२. थोड़ा पानी डाल कर मिश्रण का थोड़ा गाढ़ा घोल बना लें
१३. २० मिनट के लिए रख दें
१४. अप्पे बनाने से ठीक पहले बेकिंग सोडा डालें और मिलायें
१५. अप्पे के बर्तन को गरम करें और उसकी हर कटोरी में दो-तीन बूँद तेल डालें
१६. अब हर कटोरीमें १ टेबल स्पून रवा मिश्रण डालें
१७. ढक दें और धीमी आंच पर २-३ मिनट पकायें
१८. जब नीचे से सुनहरे हो जाएँ तो चम्मच की सहायता से पलट दें
१९. ढक दें और धीमी आंच पर सुनेहरा होने तक पकने दें
२०. इंस्टेंट रवा अप्पे को नारियल चटनी, हरी चटनी या अपनी पसंद की कोई भी चटनी के साथ परोसें
सुझाव :
- रवा को दही में अच्छे से भिगोयें वरना अप्पे का स्वाद बढ़िया नहीं होगा
- आप चाहें तो अप्पे बनाने के लिए रवा और दही की जगह डोसा मिश्रण का प्रयोग कर सकते हैं
- आप अपनी पसंद की और भी सब्जियों को पका कर डाल सकते हैं जिससे ये और भी स्वास्थ्यवर्धक हो जायेगा
- धीमी आंच पर ही पकायें वरना अप्पे अंदर से नहीं पकेंगे
- इंस्टेंट रवा अप्पे भुने प्याज के साथ ज्यादा स्वादिष्ट लगते हैं पर अगर आप चाहें तो प्याज को कच्चा भी डाल सकते हैं
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