Rajma Masala Powder | राजमा मसाला पाउडर

Rajma Masala Powder



Ingredients :

Dry Red Chillies - 12
Coriander seeds - 1/2 cup
Cumin seeds - 1 tbsp
Carom seeds - 2 tsp
Bay Leaves - 3
Dry Ginger powder - 1 tbsp
Black Cardamom - 6
Cloves - 8
Mace - 3-4 strands
Nutmeg - 1
Dry Mango powder - 3 tbsp
Dry pomegranate seeds powder - 4 tbsp

Method :

1. Dry roast the red chillies in a pan until it fluffs up and keep it aside
2. Dry roast coriander seeds on low flame until fragrant for about 5-7 minutes and keep it aside
3. Add carom seeds, cumin seeds in the pan and dry roast on low flame until the spices splutter
4. Remove it from pan and keep it aside
5. Next add bay leaves, black cardamom, cloves, mace and pomegranate seeds powder into the pan and dry roast on low flame until the spices turn aromatic
6. Allow the roasted ingredients to cool down
7. Combine all the roasted ingredients, dry ginger powder, dry mango powder, nutmeg in a grinder and grind it to a fine powder
8. Store the Rajma Masala powder in a clean air tight container
9. Freshly ground home made rajma masala powder is the soul of Rajma Masala

Tips to Remember:

  • Dry roast the spices on very low flame
  • Care should be taken not to burn the ingredients which will spoil the taste of Rajma Masala powder
  • Do not dry roast dry ginger powder, dry mango powder and nutmeg
  • Cool the ingredients before grinding

राजमा मसाला पाउडर 

सामग्री :

सूखी साबुत लाल मिर्च - १२
साबुत धनिया - १/२ कप
जीरा - १ टेबल स्पून 
अजवाइन - २ टी स्पून 
तेज पत्ता - ३
सोंठ पाउडर - १ टेबल स्पून
बड़ी इलाइची - ६
लौंग - ८
जावित्री - ३-४ टुकड़े
जायफल - १
अमचूर पाउडर - ३ टेबल स्पून 
सूखे अनारदाने - ४ टेबल स्पून 

विधि :

१. साबुत लाल मिर्च को फूल जाने तक सूखा भून लें और फिर एक तरफ रख दें
२. साबुत धनिया को धीमी आंच पर ५-७ मिनट तक जब तक इससे खुशबू आने लगे सूखा भूनें और एक तरफ रख दें 
३. पैन में अजवाइन, जीरा डाल कर धीमी आंच पर सूखा भूनें जब तक ये चटक जायें 
४. पैन से निकाल कर एक तरफ रख दें 
५. अब तेज पत्ता, बड़ी इलाइची, लौंग, जावित्री और अनार दानों को पैन में डालें और धीमी आंच पर खुशबू आने तक सूखा भूनें 
६. भुने मसालों को ठंडा होने दें 
७. एक ग्राइंडर में भुने मसाले, सोंठ पाउडर, अमचूर पाउडर, जायफल डालें और महीन पीस लें 
८. राजमा पाउडर को साफ़ सूखे हवा बंद डब्बे में रखें 
९. ताज़ा पिसा घर का भुना हुआ मसाला, राजमा मसाला सब्जी की जान होता है

सुझाव :

  • मसालों को बहुत धीमी आंच पर भूनें 
  • ध्यान रखें की मसाले भूनते समय जल न जायें वर्ना राजमा मसाला पाउडर का स्वाद खराब हो जायेगा 
  • सोंठ पाउडर, अमचूर पाउडर और जायफल को न भूनें 
  • मसालों को ठंडा होने के बाद ही पीसें 


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