Besani Karela | Bitter gourd with Gram flour | बेसनी करेला

Besani Karela



Ingredients :

Karela (Bittergourd) - 500 gram
Besan (gram flour) - 4 tbsp
Onions (sliced) - 2 cups
Mustard seeds - 1 tsp
Whole dry red chillies - 3
Garam masala powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1.5 tsp
Red chilli powder - 1 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Oil - 6 tbsp
Green chillies - 2
Amchur powder - 2 tsp
Salt - 1 tsp

Method :

1. Wash karelas and peels them
2. Cut the peeled karelas in long pieces
3. In a bowl add water, 1/2 tsp salt, 1/2 tsp turmeric powder
4. Add karela pieces in this water and keep aside for 15 minutes
5. In a pan heat 4 tbsp oil
6. Remove karela pieces from water and add in the pan
7. Shallow fry the karela till it turns light brown
8. Take them out in a plate and keep aside
9. Add mustard seeds in the remaining oil in the pan and let them splutter
10. Add besan and roast till it turns golden brown
11. Take out roasted besan in a plate
12. Heat 2 tbsp oil in the pan
13. Add whole red chillies, onion slices and fry till onions turn translucent
14. Now add finely chopped green chillies, 1 tsp turmeric powder, red chilli powder, coriander powder, garam masala powder and mix
15. Add 1/2 tsp salt, roasted besan and mix
16. Add 1/2 cup water, stir and cook on low heat till the besan is nicely cooked
17. Add fried karela pieces and give a mix
18. Cover and cook on low heat for 10 minutes
19. Keep stirring in between for even cooking and so that it doesn't burn
20. Add amchur powder and mix
21. Serve it hot with roti or paratha

बेसनी करेला 

सामग्री :

करेला - ५०० ग्राम 
बेसन - ४ टेबल स्पून 
प्याज (लम्बाई में कटा)- २ कप 
सरसों / राई - १ टी स्पून 
साबुत सूखी लाल मिर्च - ३ 
गरम मसाला पाउडर - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १.५ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
तेल - ६ टेबल स्पून 
हरी मिर्च - २ 
अमचूर पाउडर - २ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून 

विधि :

१. करेलों को धो कर छील लें 
२. छीले हुए करेलों को लम्बाई में काट लें 
३. एक प्याले में १ लीटर पानी, १/२ टी स्पून नमक, १/२ टी स्पून हल्दी पाउडर डालें 
४. कटे हुए करेले को टुकड़े इस पानी में डाल कर १५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
५. एक पैन में ४ टेबल स्पून तेल गरम करें 
६. करले के टुकड़ों को पानी से निकाल कर पैन में डालें 
७. करेलों को हल्का भूरा होने तक भून लें 
८. एक प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें 
९. बचे हुए तेल में सरसों / राई डालें और तड़कने दें 
१०. बेसन डालें और सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
११. भुने हुए बेसन को प्लेट में निकाल लें 
१२. पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें
१३. साबुत सूखी लाल मिर्च, कटा हुआ प्याज डालें और प्याज के पारदर्शी होने तक भूनें 
१४. अब बारीक कटी हुई हरी मिर्च, १ टी स्पून हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और मिलायें
१५. १/२ टी स्पून नमक, भुना बेसन डालें और मिलायें 
१६. १/२ कप पानी डालें, मिलायें और धीमी आंच पर अच्छे से भुन जाने तक पकायें
१७. तले हुए करेले के टुकड़े डालें और मिला लें 
१८. ढक कर धीमी आंच पर १० मिनट तक पकायें 
१९. बीच बीच में चलते रहें ताकि सब्जी एक सार पके और नीचे से जले भी नहीं 
२०. अमचूर पाउडर डालें और मिलायें 
२१. इसे रोटी या पराठे के साथ गरम गरम परोसें 




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