Healthy Breakfast - Crispy Masoor Dal Chilla | कुरकुरा मसूर दाल चीला

Crispy Masoor Dal Chilla



Ingredients :

Red masoor dal - 2 cups
Ginger - 1 inch
Green Chilies - 2 
Chat masala - 1 tsp
Salt as per taste
Wheat flour - 1/4 cup
Ghee to roast the chillas 

Method :

1. Wash and soak red masoor dal for whole night
2. Remove dal from water and add in a mixer grinder
3. Add ginger, green chilies, 1/2 cup water and grind to a smooth paste
4. Transfer it in a bowl
5. Add little water to get the right consistency
6. Add salt as per taste, chat masala and mix well
7. Add wheat flour and mix well
8. Heat a Non stick Tawa
9. Pour one ladle batter on the tava and spread gently
10. Apply 1 tsp ghee on it and let it cook for 2 minutes
11. When it has turned golden brown from bottom, gently lift and flip it
12. Cook for half a minute
13. Take it out in a plate
14. Similarly make chillas from remaining batter
15. Serve Crispy Masoor Dal Chilla  hot with green chutney, sauce or any curry of your choice

कुरकुरा मसूर दाल चीला 

सामग्री : 

लाल मसूर दाल - २ कप 
अदरक - १ इंच 
हरी मिर्च - २ 
चाट मसाला - १ टी स्पून 
नमक स्वाद अनुसार 
गेहूं का आटा - १/४ कप 
घी चीला सेकने के लिए 

विधि :

१. लाल मसूर दाल को अच्छे से धो कर रात भर भिगो दीजिये 
२. दाल को पानी से निकाल कर मिक्सर ग्राइंडर में डालें 
३. अदरक, हरी मिर्च, १/२ कप पानी डालें और महीन पीस लें 
४. इसे एक बर्तन मे निकाल लें 
५. थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर घोल का गाढ़ापन ठीक कर लें 
६. सवद अनुसार नमक, चाट मसाला डालें और मिला लें 
७. गेहूं का आटा डालें और अच्छे से मिलायें
८. एक नॉन स्टिक तवा गरम करें 
९. एक कलछी घोल तवे पर डालें और आराम से फैलायें
१०. इसके ऊपर १ टी स्पून घी डालें और २ मिनट तक पकने दें 
११. जब ये नीचे से सुनेहरा भूरा हो गया हो तब इसे धीरे से उठा कर पलट दें 
१२. आधा  मिनट पकने दें 
१३. इसे एक प्लेट में निकाल लें 
१४. इसी प्रकार बाकी घोल के भी चीला बना लें 
१५. चटनी या अपनी पसंद की किसी भी सब्जी के साथ कुरकुरे मसूर दाल चीला को गरम गरम परोसें 




Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी